Minivýlet do Alp

Já a Lucka jsme se domluvili, že až bude trochu dobrá předpověď počasí, tak vyrazíme na GrossGlockner a do Orlího hnízda v Berchtesgadenu. Já na V-Stromu DL 650 a Lucka na své Virago 535.

Vyrazili jsme v pondělí 28.7.08, směr Strakonice, Vimperk a okolo Lipna. Stihli jsme i převozníka ve Frimburku.

Ve Vyšším Brodě jsme zakotvili ve vodáckém campu a uložili se ke spánku za hlaholu kytar ze všech stran.
Ten den najeto 245 Km.

Ráno po vydatné snídani jsme vyrazili přes hranice na Linz po silnici 126. Tam jsme najeli na dálnici A1, u benzinky dotankovali a nalepili dálniční známky a vyrazili směr Salzburk. Po ujetí asi 20 km jsme chtěli odbočit na A9 jenže jsme to nějak přehlídli, a jeli pořád po A1. A hned za odbočkou byla obrovská zácpa a kolona byla dlouhá asi 10km. Tak jsme to vzali odstavným pruhem. Po 8 km najednou vidím v zrcátku za námi další motorku, a ta se nás ještě snažila předjet. Po předjetí jsem zjistil, že je to policajt a hned abychom jeli za ním na parkoviště. Tam proběhla kontrola dokladů a výborná debata on v němčině, a my v angličtině. Kontroloval hlavně, zda máme dálniční známky, a pak se slitoval, pokutu stáhnul ze 100 EU na 40 pro oba. Nakonec jsme docela pokecali a dobrý. Poté jsme opět najeli do odstavného pruhu a dojeli na námi očekávanou odbočku. Přes Pettenbach jsme se vrátili na A9 a jeli směr Liezen na silnici 146. Cestou se projíždí mnoha tunely, některé jsou i 5 km dlouhé. Docela zážitek. Po této silnici až do Radsadtu a pak po 311 směr Zel lam See. Počasí zatím super, sluníčko a sem tam mráček. Po dojetí na mýtnici jsme zaplatili každý 18 EU a také nás zaujala tato značka:

Vyjeli jsme až na vyhlídku na GrossGlockner a dali pauzu.

Je to fakt moc pěkné. Při návratu nahoru jsme neustále zastavovali a fotili. Pak i za jízdy:

Když jsme projeli nahoře tunelem, tak se najednou zatáhlo, a začaly padat kroupy. Počkali jsme na jednom parkovišti, až to přestane a zatím obdivovali sněžnou frézu.

Po kroupách jsme vyjeli až na vrcholek a rozhlíželi se z vyhlídky.

Opět se to zatáhlo a začalo silně pršet. Tak jsme se uchýlili do místní restaurace a dali si kávu a super zmrzlinu. Po hodině odpočinku déšť trochu ustal a bylo už 7,30 hod a tak jme opatrně dojeli až k mýtnici, kde úplně přestalo a byli suché silnice. V Brucku jsme našli camp a po postavení stanu a večeři se šli projít po okolí. Pak do hajan. Dnes najeto 450.

Celou noc pršelo, ale ráno nás přivítalo sluníčko a teplo. Po zabalení jsme vyrazili po 311 směr Lofer a pak po 312 do Schneizlreuth a pak doprava na Berchtesgaden. Jelikož bylo docela teplo, tak jsme se rozhodli, že vypustíme prohlídku Orlího hnízda, a raději si projedeme okolní silnice a placený úsek. Fakt jsme si to užili, zatáčky dlouhé, až Lucka drhla padákama.

Když jsme si to náramně užili a zjistili, že je již plno hodin, tak jsme dali obídek na parkovišti s vyhlídkou a hurá domů.

Po 305 na Salzburk po obchvatu a pak na 156 směr Braunau a. Inn pak po 12 směr Passau. Tato silnice byla velice úmorná, je plná kamionů, kteří jedou asi 60 km/h a je velký provoz, tak se nedá moc předjíždět. Proto jsme zastavili na parkovišti a občerstvili se. Přišel za námi jedem kamioňák a pražskou značkou, ale jinak to byl Rus. Dali jsme řeč o všem možném, on mluvil rusko česky a Lucka z toho byla vykulená, jak mi jde Ruština. Inu díky soudruzi. Dostali jsme na cestu bonbóny a Ruskyj kvas. A pak zas na tu hnusnou silnici. Jenže už bylo asi okolo 18 hodiny a kamiony docela přestali jezdit, tak jsme do Passau přijeli za nedlouho. Pak stále po 12 směr Freyung a Strážný. Tam jsme uhnuli do leva na 167 směr Borová Lada, Modrava a Srní. Je to krásná silnička po vršcích Šumavy. V Srní jsme poseděli v restauraci a dodali tělům potřebnou energii v podobě řízků. Po odpočinku jsme vyrazili směr Sušice, Strakonice a Praha. V 11,30 hod jsme byli doma. Najeto 635 km.

Závěr: Celkově najeto 1335 km. Jeli jsme pohodovým tempem po dálnici do 130 km po okreskách do 100km/h. To se také projevilo na spotřebě oba jsme měli průměr okolo 4 L Počasí výtečné a Lucka jela celou dobu bez chybičky. To skládám poklonu. Celkové náklady cca 200EU ( i s pokutou)...

Napsal Zdeněk

Zpět