Skotsko-Irsko 2006

Letošní výprava do Skotska a Irska se uskutečnila od 6.6.2006 do 22.6.2006.
Zúčastnili se : já se Silvijkou na XJRku, Jarda na Banditovi a Zdeněk s Lenkou na Hornetovi.

V úterý 6.6. ráno jsme měli sraz na benzince u Rudné. Byla to zkouška otužilosti. Normální motorkáři mají zazimováno... U nás teploměr ukazoval tři a u Jardy dokonce jen dva stupně celsia. Myslel jsem , že místo slezení z mašiny sebou plácnu jen na bok i se Silvijkou...
A tady jsou zleva Leňďula se Zdeňdem, Jarda a Silvijka.

Po rozmrznutí a nadopování horkou kávou jsme vyrazili a hnali to přes Německo do Belgie. Zde jedna, již slunná fotka z německé benzínky.

Navečer jsme byli v Belgii a stanovali jsme na greenu. Najeli jsme 954km.

Tak a tady je fotka ze středečního rána 7.6. kdy už začínáme balit ( Zdeněk s Lenkou mají sbaleno...).

Do přístavu v Zeebrugge jsme přijeli v půl druhé odpoledne a na tachometrech přibylo 198km. Omylem jsme se zdrželi u jiné společnosti, která jede ze stejného přístavu do Anglie, ale ne až do Skotska a byla drahá. Našel jsem asi cenově zajímavý spoj, neboť za námi a vedle nás rostla obrovská řada motorek i aut. Neměli jsme bukované lístky, ale loď nebyla obsazená a bez problémů jsme je zakoupili na místě po otevření kasy (budka na fotce za motorkou).

Měli jsme spoustu času do večerního odjezdu a tak jsme se v klidu najedli, odpočinuli a převlékli.

Jsme už na palubě a kocháme se výhledem na přístav.

Noční plavba byla klidná a my se vyspali v pohodlných křeslech a někteří z nás na zemi, kde byl vysoký, moc příjemný koberec.

8.6. ráno už vplouváme do zátoky Firth of Forth a vzadu na fotce je historicky zajímavý červeně natřený železniční most Forth Bridge dlouhý 1627 metrů, postavený v roce 1890.

Ještě záběr dolů na palubu, kde mávají Zdeněk s Lenkou. Byla to velká loď...

Po pasové kontrole v Rosyth (všude jsem se prokazoval občankou vydanou v roce 1996) jsme se na parkovišti před přístavem oblékli do motorkářského a vydali se do protisměru...

Jel jsem jako obvykle první a kupodivu mi jízda v protisměru nedělala větší potíže. Vždy jsem si to připomínal. Hlavně kam se zařadit při odbočování na téčku. Ostatní dopravní situace byly v pohodě. Po 116 km jsme našli překrásný kemp u jezera Loch Tummel, kde jsme zůstali tři noci.

Tady je náš kemp z kterého jsme podnikali každý den výlety do okolí....

Lenka večer lovila kachnu...

Potvora byla ale mazaná a tak nakonec pečínka nebyla...

Nedaleko byla královnina vyhlídka...

Navštívili jsme ji večer v den příjezdu do kempu s Jardou a Silvijkou.

V pátek 9.6. jsme naplánovali prohlídku hradu Blair Castle. Jeho vévoda má jedinou soukromou armádu v Británii. U vstupu jsme si koupili vstupenku a hurá dovnitř... Hrad má nádherné sbírky zbraní, loveckých trofejí a také trofejí z různých tažení, kterých se zůčastnili vévodové tohoto panství se svou armádou. Jsou to trofeje z Ameriky, Asie, Afriky uspořádané v jednotlivých expozicích.

V 11 hodin bylo vystoupení dudáka, který nám poté nabídl společné focení.
Zleva Jarda,Silvijka,dudák,Zdeněk a Lenka...

Po prohlídce hradu jsme se v nádherném prostředí parku naobědvali ze svých zásob. Jardovi nebylo dobře, tak se vrátil sám do kempu, vzal si prášek a potil se.. My jsme si ještě prošli rozlehlý park. Viděli jsme horalské pony, spoustu krásných zákoutí a také tento japonský můstek v okrasné zahradě (na něm je Leňďula a v pozadí já se Silvijkou) ...

Dosyta jsme se pokochali a pak sedli na mašiny a projeli se nádherným okolím.
Najeli jsme 250 prosluněných km (Jarda jen 35km).

V sobotu 10.6. jsme objeli celé jezero Loch Rannoch a zastavili se u různých zajímavostí podél naší trasy.Zde je typická architektura Skotska.

Fotil jsem přírodu, když tu k nám přišel pán a ukazoval na opačnou stranu. Z jeho vyprávění jsem rozuměl, že na obzoru je vidět spící obr (nad bránou vidíte hlavu, čelo, nos, ohryzek, krk, hruď...) ke kterému se v tomto kraji váže legenda...

Moc se mi líbil tento skotský kostel...

Měl moc zajímavé vitráže v oknech...

Jedna vysmátá fotka z prosluněného břehu jezera Loch Rannoch...

V Pitlochry jsme našli restauraci, kde jsme si dali tradiční skotskou pochoutku Haggis - ovčí žaludek naditý kořeněnými vnitřnosti, podávaný s tuřínovou kaší a rozmačkanými brambory.
Ten den jsme najeli 129 km.

Něděle 11.6. nás přivítala sluncem. Složili jsme naše stany, věci a naložili vše na mašiny. Po zaplacení jsme vyrazili směr Loch Ness. Cestou k tomuto mýtickému jezeru jsme se kochali přírodou...

Po celém Skotsku jsme viděli spoustu takovýchto mohyl, které tu mají místo památníků na počest významným občanům a událostem.

A zase ta podmanivá příroda...

V jednom městečku nás zaujal nádherný kamenný most nad bystřinou s vodopádem.
Zde je Jarda se Silvijkou...

Tady je moje maličkost...

A tohle je pohled z mostu ... nádhera ...

Hurá už jsme u jezera...

Jarda si koupil maskovací čepici a vyrazil na lov příšery...

Museli jsme se všichni vyfotit, aby nám doma věřili, že jsme tady byli...
tady jsem já a Jarda...

Jarda a Silvijka...

Leňďula se Zdeňkem...

Lenka na břehu jezera Loch Ness...

Zříceninu hradu Urquhart Castle jsme si jen vyfotili z parkoviště, protože chtěli velké vstupné za nic...

Opět jeden typický domek původní architektury...

Tak a tady se blížíme k ostrovu Skye, je navečer a my hledáme místo ke spaní...

Našli jsme si ho u parkoviště na kopci se super výhledem. Navečeřeli jsme se a pak to začalo...Přestal foukat větřík a vyrojila se neskutečná mračna mušek a začali nás doslova žrát.
Lenka se schovává před nimi ve spacáku...

To jsme ještě nezažili. Nedalo se s tím nic dělat, tak jsme naložili naše věci na mašiny v novém světovém rekordu a zbaběle ujeli dolů do údolí a zakotvili v kempu, který byl skoro prázdný. Tedy až na pár nepříjemných motorkářů z Čech, kteří tvrdili, že tu jsou už týden a budou tu ještě déle (nechápali jsme - nás tu již nikdo nikdy neuvidí) a asi třech cyklo rodin. Také tam byla mračna mušek, ale bylo jich méně. Alespoň tam byly sprchy a WC. Asi v 11 večer přijelo auto - výběrčí poplatků za kemp - cena odpovídala mračnám much, tak levný kemp jsme ještě nezažili. Jenže my už byli tímto poučeni, vybírat si místo podle zaplněnosti kempu, bez ohledu na cenu. Tam kde jsou mračna much totiž skoro nikdo není.
Ten den jsme najeli 324km...

Je nádherné slunečné pondělní ráno 12.6. a my koukáme na most spojující pevninu s ostrovem Skye.

Na tomto ostrově jsou úžasné hory, planiny a výhledy na Atlanský oceán...

Zdeněk ukazuje na zajímavé ovce, které měli dlouhou srst a hnědé hlavy...

Leňďula a výhled na vodopád tříštící se na pobřeží Atlantiku...

Tady jsem já na fotce, to už máme ostrov skoro projetý. Neskutečně silně zde foukalo a tak rychle míříme zpět do Skotska.

Dojeli jsme až do města Fort William a tam jeli okolo Ben Nevis Distillery. Je pod největší horou Skotska stejného názvu. Bylo rozhodnuto, že ji druhý den navštívíme. Tak jsme zastavili v místním nádherném kempu, kde nás cena mile překvapila. Očekávali jsme za ten luxus pálku, ale byla stejná jako kdekoliv v jiném slušném kempu. Jejich sprchy, WC i umývárny byli skoro jako v luxusním hotelu...Paráda...
Ten den jsme najeli 310km.

Ráno v úterý 13.6. jsme zabalili a hurá na prohlídku palírny. Zaplatili jsme 4 Libry za nádhernou vstupenku a pak nám uschovali zdarma naše helmy. Uvedli nás do malého sálu, kde nám promítli legendu o tom jak vznikla jejich whiska...
Já s Jardou před distilerií...

Pak nás provedli po provoze a vysvětlovali celý proces výroby. V ceně byla i ochutnávka...
Tady je Lenka před nádobama na kvašení...

Jarda, Silvijka, Zdeněk s Lenkou před soudky...

A ještě Leňďula jako silák, který právě narovnal hromadu sudů do hranice...

Poté jsme jeli dolů k jihu přes Glasgow, kde jsme trošku bloudili, ale díky tomu viděli centrum tohoto pěkného města. Navečer jsme dorazili do přístavu Stranraer, kde jsme si koupili lístky na druhý den a pak kousek odtud přespali v kempu.
Najeli jsme 329km.

Je ráno 14.6. a my čekáme na trajekt do Belfastu.

Pohled na nájezdovou rampu na trajekt.

Už už vjíždíme na loď...

Pohled na ukotvené mašiny, vzadu je Lenka a vpředu Silvijka se mnou...

Kapitán pořádně tahal za heft...

Na palubě jsme našli také naši vlajku a Leňďula ochotně zapózovala...

Po vylodění v Irském Belfastu jsme pokračovali směrem na Dublin. Chtěli jsme navštívit Newgrange - keltskou hrobku. Bohužel jsme ji díky chybějícímu značení nenašli a tak jsme zakotvili po dlouhém hledání v kempu u městečka Rush kousek nad Dublinem. Večer jsme se prošli po pláži Irského moře a pak zašli i do městečka, kde jsme nakoupili v místním supermarketu nějaké poživatiny.
Najeli jsme ten den 212km.
Zleva Jarda, Silvijka a já...

Lenka se Zdeňkem...

Ve čtvrtek 15.6. jsme vyrazili na západ k Atlantiku. Jeli jsme do "skalnaté země" Burren. Bylo teplo a my za celý den urazili 319km a postavili stany v kempu u vesnice Lahinch na břehu Atlantiku...
Tak a takhle jsme si tam žili. Vzadu Leňďula baští a my s Jardou vaříme...

Lenka se Zdeňkem na své večerní procházce u pobřeží Atlantiku...

Pátek 16.6. byl ve znamení hledání cesty v oné "skalnaté zemi"...Jednou jsme to zakufrovali na polňačku, kde na konci v kopci po ní tekla voda a končila závorou... Měl jsem stažené půlky, abych při 20 metrovém couvání z kopečka a otáčení nelehnul s naloženou mašinou...Kluci naštěstí zastavili včas. Tak jsme alespoň dali odpočinek a pokochali se stádem telátek.
Lenka si hned ochočila nové kamarády...

Jeli jsme okolo obchodu s kameny z celého světa. Celý jsme si ho prohlédli a někteří z nás koupili dárečky pro své nejbližší.
Lenka se Zdeňkem mi zapózovali před vkusným poutačem který byl na parkovišti před obchodem...

Chtěli jsme navštívit útesy Cliffs of Moher. Bylo tam ale jediné placené parkoviště, tak jsme se na to vykašlali a jeli dál, Zastavili jsme o kousek dál a prohlédli si je zezadu.
Lenka má vodu ráda...

Za mnou je pohled na nádherné pobřeží...

Našel jsem si oběd...

Krásné scenérie nás přímo vybízeli k soustavnému focení...

Po půldenním brouzdání "skalnatou zemí" jsme vyrazili dolů k jihu a naše stany postavili v kempu u města Blarney.
Ten den jsme najeli 204km.
Tady je večerní fotka našeho stanování...

Za živým plotem parkovalo super autíčko a Lenka neodolala...

V sobotu 17.6. jsme navštívili místní hrad (zříceninu) Blarney Castle.
Silvijka,Jarda a Leňďula v parku před hradem...

Vylezli jsme nahoru po vnitřním pidischodišti, které spojovalo minimístnosti s popisky...

Lenka, Jarda držíci Silvijku a já...

Pohled z ochozu na park...

Silvijka s Jardou uvnitř hradu...

Pak jsme ještě obdivovali vedlejší park a zaujal nás hlavně tento strom.
Musel jsem na něj jako správný opičák vylézt...

Leňďula nezůstala pozadu...

Po prohlídce jsme zapadli do místní hospůdky, abychom nasáli pravou atmosféru Irského pubu a objednali si místní speciality...

Jarda rozesmíval holky, aby na něj zbylo víc jídla...

Tak znovu do sedel a hurá dál...

Cíl byla nadaleká palírna v městě Midleton.
Já, Lenka a Zdeněk pod vstupní branou...

Na prohlídku jsme neměli chuť, ale nakoupili jsme si dárečky ve firemní prodejně...

Jarda a já jsme nakoupili...

Cestou na nás v koloně aut zahalekal česky z auta kluk a že jestli chceme vidět nejkrásnější místní pláž, tak ať ho následujeme... Odbočili jsme za ním a asi po 10km byli na skutečně krásné pláži, kde ale hrozně foukalo a nikdo se tam nekoupal. Byli tam rodiny na pikniku a procházeli se tam zamilované párky. Popovídali jsme si s naším novým známým a jeho přítelkyní. Prý tam již několik let spokojeně pracují a žijí. Jardu jsme konečně vyhecovali a on si splnil svůj sen vykoupat se v Atlantiku. No spíše smočil kotníky, ale radoval se z toho jako malej Jarda...

Ten den jsme dojeli až k přístavu v Rosslare, koupili si lístky na druhý den a kousek od něj přespali v kempu.
Ten den jsme najeli 235km.

V neděli 18.6. jsme se přeplavili do anglického přístavu Fishguard. Jeli jsme na východ směrem na Londýn. Po dlouhém hledání jsme zabyvakovali ve Welingtonském národním parku, který byl nádherný, skoro prázdný a pro nás zadarmo... Přišel za námi jeden angličan, že také jezdí na mašinách a předvádí show z které posílá výtěžek na pomoc dětem. Pěkně jsme si popovídali nejenom o mašinách
Ten den jsme najeli 394km.

V pondělí 19.6. jsme pokračovali na Londýn. Cestou Zdeněk obdivoval při naší zastávce k odpočinku historické auto, jehož majitel si stěžoval na tekoucí chladič...

Objeli jsme Londýn a zamířili do přístavu Harwich, kde jsme si zakoupili lístky na středu. Pak jsme jeli do Felixstowe, kde jsme navštívili našeho příbuzného a s ním pokecali u nich doma. Jarda si náramně rozuměl s jeho dcerkou...

Ten den jsme najeli 313km.
Přespali jsem v nedalekém místním kempu.

Na úterý 20.6. jsme si naplánovali prohlídku Londýna. Zajeli jsme k centru a zaparkovali po dlouhém hledání u metra na hlídaném, placeném parkovišti - pro motorkáře zdarma! Po dohodě jsme se rozdělili. Jarda, Silvijka a já jsme chodili spolu a Zdeněk s Lenkou chtěli vidět trochu jiná místa než my. Koupili jsme si celodenní lístky do metra a vyrazili...

Lenka a v pozadí Tower Bridge...

Silvijka s Jardou pod Big Benem...

Zdeněk pod sochou "Šerloka Holmse"...

Já s Jardou před Buckinghemským palácem...

Jarda se Silvijkou u vyprťaného parku před Buckinghemským palácem...

Zdeněk u typické telefonní budky, které jsou stejné po celé zemi...

Vyhlídkový Double decker...

Policistky na koních...

Zmoženi prohlídkou Londýna odpočíváme v Hyde parku...
Já, Silvijka a Jarda...

Silvijka pod sochou Achilla, kterého dlouho obdivovala...

Silvijka s Jardou u vstupu do metra na konci známé ulice Piccadilly...

Po nádherném, ale vyčerpávajícím výletu do Londýna jsme jeli k přístavu Harwich a v nedalekém kempu přespali. Najeli jsme ten den 234km.

Ve středu ráno 21.6. jsme se nalodili na trajekt v Harwich a po 7,5 hodinách plavby jsme byli v Holandském přístavu Hoog. Jeli jsme na východ, přejeli Holandsko a dojeli na noc až k Hannoveru, kde jsme přespali na odstavném parkovišti. Najeli jsme 469km.

Ve čtvrtek 22.6. jsme jeli v poklidu domů... Před Prahou jsme na parkovišti udělali společnou fotku.
Zleva Zdeněk s Leňďulou, Jarda, Silvijka a já...

Ten den jsem najel 529km a celkově jsem najel 5519km.

Byl to bombastický výlet za hranice všedních dní, jaký se prostě neopakuje a ostatní kdo s námi, ač zváni, nejeli, tak litují... Počasí nám neskutečně přálo a za celou dobu jsme měli jen pár přeháněk.

Napsal Jirka

Ceny, datumy a časy trajektů jsem čerpal na : a ferry.to

Zajímavá místa, která jsme skoro všechna navštívili:

Skotsko:

1. BLAIR CASTLE hrad (jeho vévoda má jedinou soukromou armádu v Británii)
2. DUNFALLANDY STONE piktský kámen z 9.století
3. BEN NEVIS (1344m) nejvyšší hora Británie
4. EDINBURGH hlavní město Skotska (hrad Edinburgh castle,Královská míle a palác Holyroodhouse -oficiální sídlo královny ve Skotsku),
5. LOCH TUMMEL jezero
6. LOCH RANNOCH jezero
7. LOCH NESS jezero
8. LOCH KATRINE jezero

Irsko:

1. BELFAST nepokojné město
2. MIDLETON město (muzeum whisky OLD MIDLETON DISTILLERY-mlýny,sladovny,sušárny),
3. BLARNEY CASTLE hrad s legendárním kamenem, Národní park
4. KILLARNEY město a okolí
5. RING OF KERRY tradiční cesta (horské a pobřežní scenérie)
6. BUNRATTY hrad z doby Vikingů?
7. BURREN "skalnatá země"
8. CLIFFS OF MOHER fantastické kameny a útesy
9. DUBLIN hlavní město
10. NEWGRANGE keltská hrobka

České weby o Velké Británii,Skotsku a Irsku:
Český průvodce po Skotsku
Český rozcestník o Velké Británii
Super fotky ze Skotska jednoho motonadšence, který jej navštívil v roce 2005...
Český průvodce o Irsku
Český rozcestník o Irsku

Zpět